Skip to content

Kortrecension: Brewski – Mango Feber

IMG_1706

Brewski – ytterligare en skånsk pärla?

Skåne, Skåne, Skåne. Ölsveriges kvalitativa epicentrum. Ölsveriges ymnighetshorn, gyllenfärgade flodvågor formligen sveper över oss medan vi kämpar panikslaget för att inte dru… Stopp, det räcker. En lätt överdrift det där sista. Men bara en lätt. Skåne förtjänar verkligen en ordentlig hyllningskör med tillhörande orkester, ingen annanstans tas svängarna ut lika hårt och med lika gott resultat. Många nykläckta bryggare och bryggerier borde åka dit på studieresa. Varför inte införa en lag på det?

Så, nu räcker det med smek. Allt som flyter i landskapet är inte guld och ingen kommer undan bara för att man är född nära en bokdunge. Det måste ju smaka också. Och vi provar som bekant alltid med blanka sinnen och utan förutfattade meningar… Well, en lätt överdrift det där också. Självklart har även vi nåtts av alla rykten som säger att Brewski håller den gulröda fanan högt. Riktigt högt sägs det till och med.

Det började som Highnose och gästspel hos Höganäs bryggeri. Nu i helt egna lokaler i Helsingborg (som för övrigt även parhästen All In Brewing delvis flyttat in i). Färdigfantomat alltså, även om Marcus Hjalmarsson och kompani aldrig har sett sig som rasrena fantomer: ”Vi var några ölnördar som hade kul hos ett bryggeri”, ungefär.

Under en snabbvisit till, just det, Skåne förrförra helgen snabbprovades den uppskrivna DIPA:n Mango Feber. Innehåller mango (nä?!), amarillo och mosaic.

Några kortare och skissartade noteringar plus en ungefärlig poängbedömning:

Tropisk fruktchock! Men samtidigt en balanserad, snygg och härlig sådan, mango och mosaic är ju som skapta för varandra (vilket inte Brewski är ensamma om att ha upptäckt). Mosaic ja, väldigt tydlig sådan här. Något grön och gräsig, plus toner av blommor, tall, överextraherade fruktteer, citrus och Fazers ananaskarameller. Alkoholen (åtta procent) är nära att slå över men håller sig på rätt sida hela vägen. Rejäl beska så klart, men inte heller den kliver över smärtgränsen. Grape (herr amarillo gör sig påmind) och blodapelsin i avslutningen. Det här är gott, inget snack. Saknar dock möjligen den där fetman och extra extradimensionen (à la Surly och Floyds ni vet) för att betyget ska orka nå över 90-pinnarsstrecket.

Poäng: 87-88

Så mycket bättre än så mycket annat svenskt. Lovande, minst sagt. Brewski skruvar upp förväntningarna inför framtiden.

Nej, vi ska absolut inte skänka Skåne till Danmark. Hur skulle det se ut? Vårt grannland i söder har redan tillräckligt många bra bryggerier per capita. Det har inte vi.

Mango Feber kostar 39,90 kr för 33 cl och finns i sex skånska butiker i skrivande stund. Går även att beställa.

Läs om Brewski på Facebook

Kategorier: Recension

Taggar: , , , ,