Skip to content

Två syrligt bäriga kortrecensioner

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Justin tagen på bar gärning. Med blåbär i kroppen.

Justin Blåbär är ett internskämt. Alltså, inte själva ölet. Namnet. Fråga mig däremot inte vad skämtet går ut på, vad Bieber har med blåbär att göra. Det rimmar ju inte ens. Och visst är det väl en annan Justin på bilden? Någon som jobbar hos The Charleston Beer Exchange? Hur som helst har Evil Twin, Westbrook och nämnda ölhak i Charleston haft väldigt roligt, det förstår man av hälsningarna och kommentarerna på etiketten. Vi som vet vad och var Istedgade är och ligger förstår i alla fall att humorn på något sätt har att göra med… ja, låt oss säga kärlek. Flaskans innehåll består av berliner weisse med adderade, rätt gissat, blåbär.

Oak Aged Cranberry Bastard är också syrlig och bärig. Där slutar likheterna. Unge herr Justin är frisk och fräsch, som både berlinare och flickidoler brukar vara. Bastarden kan däremot sägas vara en fatlagrad klostermunk (nej, jag tänker inte dra några osmakliga skämt om gossar och kyrkans män) eftersom Hornbeer här använder ”samma jäst som i några av de belgiska trappisterna”. Tyvärr oklart vilka.

Evil Twin/Westbrook/The Charleston Beer Exchange – Justin Blåbär 4,5 %
En doft av blåbärsskog. Inklusive mossa, granar, ris, humus och hela paketet. Men det ska direkt sägas: Blåbären är oväntat lågmälda. Vi talar inte om någon bärorgie direkt, grundölet är hela tiden tydligt närvarande. De typiska berlinerkaraktärerna, som citron, mineral och brioche, är lika framträdande. Bra där, BWU gillar när tillsatta ingredienser tyglas. En torr, sträv, rejält syrlig, okomplicerad, lättsam och älskvärd törstsläckare. En klockren berliner weisse med andra ord. Blåbären är bara en extra liten bonus.

Poäng: 85
Stilpoäng: 94

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En fatad klosterdansk med tranbär. Crazy times.

Hornbeer – Oak Aged Cranberry Bastard 8,2 %
Minst sagt egen och speciell. Å ena sidan belgiskt jästig och klosterlik, å andra sidan bärig, besk och syrlig. Lingon, honungskaka, grape, tranbär, vinäger och ek i doften. Lantliga inslag, förmodligen från faten. Inte fullt lika träig som förväntat, troligen för att de karaktärsfulla ingredienserna (läs: tranbär och jäst) dominerar. Man måste gilla tranbär. Vilket jag gör, däremot har jag åsikter om de dryga åtta procenten. Det blir lite för spritigt (smaken påminner faktiskt en aning om den där groggen på vodka och tranbärsjuice) och betyget dras därmed ned ett par poäng. Sammanfattningsvis en galen brygd som dock och faktiskt blir godare för varje klunk, trots alkoholen. Det blir inget absolut toppbetyg. Men det havererar inte heller, de olika komponenterna har tillräckligt många gemensamma smaknämnare. Eller rättare sagt: Det är så spretigt att det blir spännande och intressant enligt ett plus ett blir tre-principen. Jag köper nog fasen en flaska till, vi är inte riktigt klara med varandra bastarden och jag.

Poäng: 83

Justin Blåbär är inköpt utomlands. Cranberry Bastard finns i beställningssortimentet, kostar 58 kr för 50 cl (varunummer: 89035).

Läs mer på Ratebeer: Justin Blåbär, Oak Aged Cranberry Bastard

Kategorier: Recension

Taggar: , , , , , , , , ,